Stadsretraite Breda

Op retraite kun je leven in de realisatie van je ware aard en de ware aard van alles: jouw vrije geest, jouw grote hart, openheid en liefde.

Zijnsoriëntatie is een verlichtingsleer die ons wereldse bestaan includeert in haar verlichte zicht. Vaak wordt voor een retraite een mooie, rustige plek gekozen, ver weg van jouw gewone wereld, maar het is ook essentieel om je gewone, Nederlandse omgeving in jouw hart toe te laten – want zodra je dat niet doet is je hart niet meer open! Dus waarom niet van het begin af onze gewone omgeving totaal in ons open hart nemen? Dat gaan we doen in de Zijnsgeoriënteerde Stadsretraite Breda!

Het zijnsgeoriënteerde zicht is een diepgaande omwenteling van onze normale blik op mensen en situaties. In plaats van wie of wat ook buiten ons te plaatsen, herkennen we alles en iedereen in ons eigen hart, in onze eigen geest. Onze geest, ons hart omvat ons hele leven, alles en iedereen. Hierbij is het doel van de retraite om, in plaats van onze normale gewoonte van alles tegenover ons te plaatsen, onze aandacht naar Zijn te wenden, in en áls Zijn te laten rusten, in de waarheid van hoe we altijd al Zijn zijn. Met alles en iedereen. Er is dus niet zozeer afzondering nodig, als wel de realisatie van onze openheid voor alles en iedereen. Waar kan dat beter dan in de stad?

Deze openheid van Zijn, van ons Hart, is altijd het geval en hoeft niet bereikt te worden, maar we realiseren ons haar doorgaans niet. Deze retraite beoogt onze openheid, ons Hart waar alles plaatsvindt, bloot te leggen, te herkennen en hieraan te wennen. In het blootleggen en herkennen van en wennen aan de al aanwezige, alles includerende openheid van ons Hart, zijn er stappen te maken. Het kenmerkende van deze stappen is dat ze nergens naartoe leiden; er wordt niets bereikt dat niet al zo is.

Een eerste, basale en cruciale stap is de herkenning van Zijn, door te stoppen met doen, onderweg-zijn, iets bereiken. Je kunt niet naar Zijn gaan, je kunt alleen merken dat je er bent en dat alles hier is. Je treft jezelf aan in Zijn en alles is klaar. Zijn doorsnijdt je verslaving aan het continu verbeteren van jezelf en alles en je bent enkel nog tevreden met waarheid. Niet met “iets beters”, maar met precies zien hoe het is, Zijn. Landen in Zijn, waar je altijd al bent, is wat beoogd wordt met “kalmte-meditatie” (shamata). Deze stap maken we in dag één van de stadretraite: we herkennen onszelf en alles als Zijn. Hier is moeiteloos plaats voor je hele leven, inclusief de stad.

Een tweede stap bestaat dan uit het herkennen wat alles nu is en waar je bent. In het verlichte zicht van Zijnsoriëntatie en de hogere scholen van boeddhisme vindt alles plaats in onze geest, als onze geest. Terwijl we gewend zijn geluk te zoeken en rond te dwalen in een wereld buiten ons, vindt alle waarneming plaats in onze geest. Onze geest is altijd thuis bij zichzelf, nooit vertrokken van zijn eigen plaats. Het is wel de kunst dit bij zichzelf thuiszijn van onze geest te herkennen. Dat doen we in de twee volgende dagen met onderzoek (vipassana) en rusten in de realisatie die hiermee duidelijk wordt.

Een derde stap is bewust alles uitnodigen in en als je geest te verschijnen. Je realisatie van de waarheid kan geen kasplantje zijn. Op de vierde dag nodigen we onze onmiddellijke waarneming en ook elkaar uit om ongefilterd in onze geest te verschijnen. Precies zoals dat vanzelf al gebeurt, maar nu bewust. Zo zijn we in verlicht zicht, ook totaal in verbinding met de wereld, die nu in onze geest, ons Hart blijkt te verschijnen. De wereld en de mensen kunnen nu geen afleiding meer van je geest, van je Hart zijn.

Voor wie?
De stadsretraite is geschikt voor jou als je oprecht geïnteresseerd bent in Zijnsoriëntatie en het herkennen van je verlichte aard, en je eerlijk gemotiveerd bent om daar (minstens vier dagen) naar te leven. Als dit helemaal nieuw voor jou is of als je twijfelt of de retraite passend voor je is, neem dan gerust contact met één van ons op.

Praktische informatie
De stadsretraite wordt in het hart van Breda gegeven op 5 minuten lopen vanaf het centraal station. Je maaltijden en je verblijf in Breda verzorg je zelf. Er is genoeg gelegenheid in de buurt om een hapje te eten. De koffie en thee die je op onze locatie gebruikt zijn inbegrepen. Het is fijn als je voor jezelf een waterfles meeneemt. Draag je een jurk of rok neem dan een doek mee die je over je schoot kunt leggen. Meditatiekussen en matjes zijn aanwezig, er zijn geen meditatiebankjes. Je mag je eigen meditatiekussen, matje of bankje meenemen. Het aantal stoelen is beperkt tot drie.

Data : 8 t/m 11 april 2019
Tijd: 10.00 – 13.00 uur en 15.00 – 18.00 uur
Leraren: Daan Goedhart en Ronald van der Lee
Adres: Nassaustraat 2, Oude gerechtsgebouw
Vergoeding: € 345,- incl. btw (particulieren), €345,- exclusief btw (zelfstandige professionals). Koffie en thee op locatie inbegrepen. Lunch voor iedere dag en je verblijf verzorg je zelf. Meld je je aan met twee personen, dan ontvang je allebei een korting van 10%.
Aantal deelnemers: minimaal 8 maximaal 14. De stadsretraite gaat door bij een aanmelding van 10 deelnemers.

Inschrijven

Ik ben een student aan het MBO, HBO of WO.